joi, 29 ianuarie 2015

Buna tuturor! Asa cum cred si sper ca toata lumea a auzit despre bisericile de lemn din Maramures zona cu cele mai multe astfel de monumente din tara noastra.
 Va voi face un scurt rezumat din istoria acestor biserici si pana astazi, deci daca treceti prin imprejurime sa nu uitati de aceste locuri uimitoare, chiar merita vazute si sunt superbe!
    Aceste biserici sau construit la inceputul anilor 1900 si pana in jurul celui de-al 2 Razboi Mondial. 
     În acestea s-au înfiripat comunitățile creștine din sate și târguri și în jurul lor au luat ființă primele așezăminte monahale, singurele noastre centre culturale în decursul multor veacuri. În România se păstrează peste 1400 de biserici de lemn construite înainte de anul 1918. Valoarea lor în ansamblu este inestimabilă pentru cultura românească. Ele fac parte integrantă și definitorie din identitatea națională.
Desi aceasta zona are cele mai multe biserici de lemn din Romania ,totusi cea mai veche biserica de lemn  chiar si din Europa se gaseste in Judetul Suceava, Comuna Putna  care este accesibila vizitelor.

                                                                 Impreuna Promovam si Salvam Romania Frumoasa                 






Posted on joi, ianuarie 29, 2015 by Unknown

No comments

duminică, 25 ianuarie 2015

      Desi ascunsa de ochii oamenilor, Biserica de sub lac de la Belis, Cluj chiar exista; aceasta iese la iveala numai pe timpul verilor toride, veri sarace in ploi.

         La originile comunei Belis nu exista documente care sa ateste infiintarea acesteia; unii istorici considera ca aceasta localitate a fost intemeiata de ciobanii care erau in trecere pe aici cu oile in perioada de pasunat. Deoarece zona era una prielnica pentru cresterea ovinelor, acestia si-au construit aici locuinte permanente. Belisul a fost pentru prima data mentionat in documente oficiale in anul 1737.
              In zilele in care biserica este acoperita de apa, fundatia acesteia se afla la mai bine de 3o de metri adancime si sta scufundata intr-o apa rece ca gheata. Cei care au vizitat biserica intr-o astel de perioada au reusit sa ii exploreze fiecare ungher doar cu ajutorul unei lanterne, deoarece la mai putin de 5 metri sub apa vizibilitatea este mult redusa.

                                                        Impreuna Promovam Romania Frumoasa(Tara Noastra) 

                             


                                    

Posted on duminică, ianuarie 25, 2015 by Unknown

1 comment

joi, 22 ianuarie 2015

       Acest Fenomen Natural Din Romania se produce din cauza emanației de gaze naturale care iese la suprafață prin fisurile scoarței terestre astfel formandu-se "Flacarile Vii". (acestea ajung la dimensiuni de aprox. 20-40 cm)
       Acest loc minunat se afla pe un deal de  langa satul Terca (Comuna Lopatari) In SubCarpatii Buzaului la o altitudine de aproximativ 1030m.
       Peste 400 de metri pătraţi de pământ din care ies flăcări, care pot ajunge chiar şi până la 20 de centimetri înălţime. Un spectacol al naturii care atrage mii de turişti din toată lumea în inima Buzăului.
      "Focurile Vii" sunt un fenomen natural unic în Europa,  despre care oamenii de ştiinţă spun ca se produce datorită emanaţiilor de gaze naturale din sol, care în urma frecării se aprind, provocând un adevărat spectacol de flăcări. Astfel de locuri se mai găsesc şi în Australia, Asia, Statele Unite şi Turcia.
     Dacă ajungi până la Focurile vii nu poţi să ratezi să vezi şi un alt spectacol al naturii, la fel de senzaţional si mult mai cunoscut de oameni:Vulcanii noroioşi, care se afla la aproximativ 7 kilometri de mers pe un drum forestier de la acest loc minunat.

                                  Impreuna Promovam Romania Frumoasa(Tara Noastra)









Posted on joi, ianuarie 22, 2015 by Unknown

5 comments

luni, 19 ianuarie 2015

Biserica Neagra, monumentul din centrul Braşovului a fost construit în secolele XIV - XV. Lucrările încep în 1383 şi au la bază un proiect în stil gotic, cu mărimi impresionante: 89 m lungime, 38 m lăţime şi 42 m înălţime. În planul iniţial erau prevăzute două turnuri, dar a fost realizat doar unul, cu o înălţime de 65 m. În 1421 când lucrările se apropiau de sfârşit, năvălesc turcii producând pagube serioase construcţiei.
După trecerea pericolului lucrările au fost reluate, edificiul fiind terminat şi sfinţit în 1477, iar turnul în 1514. În 1542 când oraşul a acceptat reforma lui Honterus şi sasii au trecut la luteranism, biserica catolică de până atunci s-a transformat în evanghelică. Pe lânga scurta cronică a Transilvaniei pe anii 1143-1571, figura şi lunga listă a donatorilor care au făcut posibilă construirea bisericii (după Orban Balazs: Descrierea Ţinutului Secuiesc). Din păcate inscripţiile au dispărut în incendiul din 1689, după care edificiul devine cunoscut sub numele de "Biserica Neagră".
Se spune că pe lângă altarul principal ornat cu statui de argint aurit mai erau 22 de altare, toate dispărute în marele incendiu. Refacerea îngreunată şi de frecventele cutremure a durat aproape 100 de ani şi a rezultat un interior cu puternice influenţe baroce. În perioda interbelică statuile de pe pilaştrii corului au fost înlocuite cu copii, originalele fiind şi ele expuse în interiorul bisericii. Biserica se mândreşte cu cea mai mare şi unică orgă mecanică Buchholz funcţională din sud-estul Europei, având 3993 de tuburi şi 76 de registre, care dăruieşte momente de neuitat iubitorilor de muzică. Tot aici se poate admira cea mai mare colecţie din Europa de covoare anatoliene din secolele XVI - XVIII, fragmente de pictură murală din secolul XV, o cristelniţă din 1472 şi multe obiecte vechi. Istoricul bisericii şi al restaurărilor precum şi viaţa şi opera reformatorului Johannes Honterus (1498-1549) este prezentată în cadrul expoziţiilor ce se pot vizita în biserică.

Posted on luni, ianuarie 19, 2015 by Unknown

12 comments

sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Peştera Muierilor se află în Baia de Fier, judeţul Gorj. Această peşteră este amenajată la 40 de metri înălţime şi are o lungime de circa 7.000 de metri din aceştia fiind doar 573 de metri disponibili pentru turişti. Tariful este de 5 lei pentru adulţi, pentru copii, pensionari şi grupuri 2 lei iar taxa foto/video 5 lei. Intrarea se face pe rând. La sfârşitul fiecărui tur ghidul se întoarce şi îi ia pe următorii care au aşteptat pe platoul special amenajat care oferă o privelişte deosebită asupra pensiunilor şi a pădurii care înconjoară peştera. La începutul turului ghidul povesteşte despre lungimea acestei peşteri, despre legenda acestei denumiri care spune că: în trecut, atunci când barbaţii plecau să apere ţara, femeile îşi luau copii şi se adăposteau aici unde ramâneau ascunşi până la întoarcerea bărbaţiilor. Dar si despre temperaturiile joase care pot ajunge până la -9 grade celsius şi despre unele spaţii extrem de înguste şi joase în care va trebui să mergem ,,Mersul piticului”. Peştera a fost sculptată în calcar de către râul Galbenul cu foarte mult timp în urmă şi a fost prima peşteră electrificată din România în anul 1963. După ce am intrat, primele obiective au fost Bazinele Mici şi formele de apă îngheţate numite stalagmite. O astfel de formă o putem observa la Domul Mic, lângă care se află Sala Altarului cu o înălţime de 17 metri şi care se termină cu o gaură unde putem observa o colonie de lilieci. Aici se află şi Cupola Altarului care se aseamănă cu o catedrală în care stalagmitele urcă asemeni unei scări. Am mai vizitat Valul Altarului şi Stânca Însângerată numită aşa datorită scurgerilor de dioxid de fier. Mai departe se pot observa mai multe gropiţe care reprezintă Bazinele Mici şi cele Mari care se umplu ocazional cu apă dar şi o cascadă îngheţată.

Posted on sâmbătă, ianuarie 17, 2015 by Unknown

5 comments

vineri, 16 ianuarie 2015

Sarmizegetusa se află situată în partea de vest a Ţării Haţegului, la aproximativ 8 km de “Porţile de Fier ale Transilvaniei”, de unde se face trecerea în Banat. În antichitate romanii au construit aici capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Zidurile oraşului aveau o lungime de 500 x 600 m şi închideau în interior o suprafaţă de aproximativ 33 ha. Pe o suprafaţă de 60-80 ha, în afara zidurilor de incintă ale oraşului, romanii au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte, etc. Interesul pentru ruinele de aici manifestă numeroşi cărturari ai vremii, care ar da putinul din buzunar doar sa poata sa viziteze acest loc minunat!

Posted on vineri, ianuarie 16, 2015 by Unknown

20 comments

O drumetie in Muntii Rarau ofera calatorului ambianta plina de autentice frumuseti carpatine, in care brazii si molizii aduc farmecul nordului. Aici, in zorii zilei, drumetul are prilejul sa asculte crimpeie din simfonia naturii, in care cintecul pasarilor, acompaniat de fosnetul padurilor de conifere, reprezinta o traire.
In prag de seara, ceturile din vai si norii zdrentuiti de vint, printre care apar, din cind in cind, siluetele Pietrelor Doamnei, te transpun in lumea basmului. Eleganta cetate de piatra a Raraului, impreuna cu cupola alpina a Giumalaului aduce, pe meleagurile Bucovinei un crimpei din peisajele Alpilor, intetind chemarea tainica a muntilor. Noptile cu luna si cer instelat, rasariturile si apusurile de soare, furtunile verii si viscolele iernii aduc in Rarau, fiecare in felul lor, frumuseti tainice si meditative, toate pe fundalul unui peisaj in care se imbina nuantele alb-cenusii ale calcarelor cu verdele inchis al padurilor de conifere si cu cel deschis al pajistilor alpine, brodate multicolor cu flori de munte. Info.! *Altitudine: 1634 m

Posted on vineri, ianuarie 16, 2015 by Unknown

10 comments

joi, 15 ianuarie 2015

De la refugiul despre care am povestit în articolul anterior, puteam să mergem în dreapta (direct spre cabana Postăvaru), înapoi spre Poiana Brașov (20 min) sau în stânga (30 min până la Peștera de Lapte). Înapoi nu aveam de ce să ne întoarcem, căci vremea era faină și de-abia plecaserăm pe traseu. Dacă o luam spre dreapta însemna să ratăm ce era în stânga. Nu ne-a luat mai mult de o secundă să ne hotărâm că Peștera de Lapte e de neratat, numai și pentru numele, cel puțin ciudat.
De ce se numește...de lapte? De fapt, mai corect, ar fi Peștera Laptelui de Piatră. "Vinovat" pentru acest apelativ este MontMilch-ul (lapte de munte). Bine, bine, dar e lapte, la propriu, înăuntru? Nuuu. Dar nu-i așa că ar fi fost bine?:D Înăuntru e o aglomerație de minerale de un alb imaculat, cu o consistență asemenea iaurtului, care se depune pe pereții peșterii. Dacă ești pasionat de chimie, ne simțim nevoiți să-ți spunem care sunt aceste minerale: calcit - peste 90%, lublinit, huntit, hidromagnezit.
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te cu noi, pe Facebook, in aventura calatoriilor prin Romania.

Posted on joi, ianuarie 15, 2015 by Unknown

9 comments

miercuri, 14 ianuarie 2015

Cetatea Neamtului, o veritabila cetate medievala din Neamt este situata pe str Arcasului nr.1, loc.Targu Neamt si a fost construita in timpul domniei lui Petru Musat (1374-1391) Program de vizitare a acestui obiectiv turistic din judetul Neamt este zilnic intre 9-19.
Cetatea Neamtului – descriere Cetatea Neamt sau Cetatea Neamtului este o cetate medievala din Moldova situata in apropierea orasului Targu Neamt si la aproximativ 46 km de orasul Piatra Neamt. Asezata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului, cetatea face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Pozitia strategica de care a beneficiat si prezenta in evenimentele marcante pe care le-a cunoscut aceasta parte a tarii demonstreaza faptul ca, Cetatea Neamtului, a fost una dintre cele mai bine intarite cetati de care a dispus statul medieval moldovenesc.

Posted on miercuri, ianuarie 14, 2015 by Unknown

5 comments

marți, 13 ianuarie 2015

Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice. Salina este, cu certitudine, cea mai celebră destinaţie a turiştilor care vizitează localitatea Turda. Această mină datează din secolul al XVII-lea. Exploatarea sării la Turda a fost un element determinant pentru evoluţia prosperă a oraşului din perioda pre romana până în prezent.
Salina Turda este si pe locul 22 in topul celor mai spectaculoase destinatii turistice din lume.

Posted on marți, ianuarie 13, 2015 by Unknown

9 comments

duminică, 11 ianuarie 2015

Manastirea Putna, asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, si strajuieste, de peste cinci veacuri, tinutul legendar al Bucovinei.
Manastirea Putna - scurt istoric
Cronicarul Ion Neculce istoriseste astfel despre felul in care a fost ales locul pe care avea sa fie zidita Manastirea Putna: "Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa facaManastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariul".

Incepute la 10 iulie 1466, dupa cucerirea cetatii Chilia (1465), lucrarile de constructie a bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", vor fi terminate in anul 1469, slujba de sfintire avand loc la 3 septembrie acelasi an. S-au construit apoi Casa Domneasca (1473), chiliile, zidul de aparare cu turnurile aferente si Turnul Tezaurului, lucrarile finalizandu-se in anul 1481.

De-a lungul veacurilor Manastirea Putna a trecut prin numeroase incercari ca incendii, navaliri si ocupatii straine, cutremure, dar care n-au putut intrerupe desfasurarea vietii monahale si lauda neincetata adusa lui Dumnezeu.

Pentru crestini Putna a fost si ramane o cetate a rugaciunii si duhovniciei, unde generatii intregi de monahi s-au nevoit sa ajunga la desavarsire, la cunoasterea lui Dumnezeu. Monahii sunt chemati sa se roage pentru intreaga lume si aceasta este principala lor slujire catre omenire.

Posted on duminică, ianuarie 11, 2015 by Unknown

7 comments